Choroba Alzheimera a dieta

Choroba Alzheimera a dieta

0 486

Problemy z pamięcią i koncentracją, utrata samodzielności oraz zmiany związane z osobowością pacjenta – oto najpoważniejsze zagrożenia związane z tak podstępną chorobą, jaką jest choroba Alzheimera. Choć badania związane z określeniem jej przyczyn oraz najlepszych metod leczenia trwają od lat, w dalszym ciągu nasza wiedza na temat tej dolegliwości jest znikoma. Można jednak założyć, że choroba Alzheimera oraz dieta mają ze sobą wiele wspólnego.

Komu zagraża choroba Alzheimera?

Tak uciążliwy problem, jakim jest choroba Alzheimera, wiąże się przede wszystkim z wiekiem. Im starsi jesteśmy, tym większe ryzyko zachorowania. Już po ukończeniu 60. roku życia zwiększa się ryzyko wystąpienia tej choroby, a u osób po 90-ce ryzyko zachorowania wynosi aż 50%. Błędne jest jednak zakładanie, że choroba Alzheimera to dolegliwość ściśle związana z naturalnym procesem starzenia się. Jakie czynniki mogą zatem mieć wpływ na jej rozwój? Wiadomo, że dolegliwość ta rozwija się z wiekiem, przy czym bardzo często za rozwój choroby odpowiadają różne, często nieznane czynniki chorobowe. Samotność, niedożywienie oraz konieczność przyjmowania licznych leków powodujących wiele skutków ubocznych to czynniki, dzięki którym w wielu przypadkach choroba Alzheimera może się rozwijać szybciej. Badacze zainteresowani są jednak przede wszystkim tak ciekawym zagadnieniem, jak dieta oraz jej wpływ na stan zdrowia osób mających problemy z Alzheimerem.

Czego unikać? Choroba Alzheimera i podstawowa profilaktyka
Podobnie jak w przypadku wielu chorób, których leczenie jest praktycznie niemożliwe, tak i tu najważniejsza staje się profilaktyka. Jest ona dość utrudniona, a to ze względu na wiele niewiadomych związanych z tą chorobą. Wiadomo, że głównym problemem jest tu kurczenie się zewnętrznej warstwy mózgu oraz niedobory tych substancji, które wpływają na szybkość transmisji impulsów nerwowych. Skąd biorą się takie problemy? Jedna z najnowszych teorii zakłada, że to nie tyle dieta, co sposób gotowania potraw może przyczyniać się do problemów związanych z pracą mózgu. Jednym z głównych winowajców staje się tu aluminium. Warto też tych leków, które neutralizują kwasy. Ich zbyt częste przyjmowanie może prowadzić do zwiększenia podatności mózgu na tak groźną chorobę, jaką jest choroba Alzheimera.

Dieta w czasie choroby: co powinni jeść ci, którym już dokucza choroba Alzheimera?
Dieta ma ogromne znacznie dla tych osób, które już cierpią z powodu tej choroby. Wiadomo, że odpowiedni sposób odżywiania się może złagodzić przebieg choroby i sprawić, że pacjent dłużej zachowa względną samodzielność. Ważne jest przede wszystkim systematyczne odżywianie. Pacjenci cierpiący z powodu tej choroby często pogarszają swój stan zdrowia z powodu zapominania o regularnych posiłkach, a niedożywienie sprzyja postępowi choroby. Ważne jest też wprowadzanie możliwie jak największego urozmaicenia do diety, co pozwala uchronić chorego przed groźnymi niedoborami. A jak wiadomo osoby cierpiące z powodu Alzheimera często maja skłonność do stawiana na kilka produktów spożywczych, do których ogranicza się ich dieta. Skutkuje to nasileniem choroby oraz dalszymi problemami z ogólnym stanem zdrowia. Ze względu na problemy związane z połykaniem i gryzieniem, warto podawać chorym mniejsze porcje jedzenia, odpowiednio rozdrobnionego. Ułatwi to karmienie pacjenta i pozwoli zmniejszyć ryzyko zakrztuszenia.

Choć choroba Alzheimera pozostaje dla nas zagadką, można założyć, że dieta oraz sposób przyrządzania potraw mają ogromny wpływ na jej rozwój. Warto pamiętać o wynikach dotychczasowych badań i w porę zastosować się do zaleceń lekarzy. Profilaktyka ma w tym przypadku ogromne znaczenie, gdyż choroba Alzheimera jest choroba przewlekłą. Nie ma na nią skutecznego leku, a mimo licznych badań znane są jedynie metody hamowania postępu choroby oraz takiego postępowania z chorymi, dzięki którym mogą oni dłużej funkcjonować w miarę samodzielnie. W takiej sytuacji profilaktyka staje się wyjątkowo ważna, a stosowanie się do jej podstawowych zasad każdemu z nas może przynieść wiele korzyści.

Pobierz jako PDF
 

NO COMMENTS

Leave a Reply