Najważniejsze odmiany winorośli.

0
784

Czy zastanawialiście się kiedyś nad związkiem pomiędzy odmianą winorośli a smakiem wina? To, z jakiego gatunku winorośli zostały zebrane owoce ma ogromny wpływ na smak i kolor wina, które trafia na nasze stoły.
Winorośl swoje początki miała w Azji Mniejszej, a w późniejszym czasie rozprzestrzeniła się do państw z regionu basenu Morza Śródziemnego. Potem smak wina poznał cały świat…

Winorośl jest rośliną długowieczną, odpowiednio uprawiana i pielęgnowana może dożyć nawet sto lat. Te pnące rośliny w zależności od szczepu i gatunku różnią się pomiędzy sobą wysokością, kształtem i wielkością liści, a w szczególności jagodami, ich kolorem, smakiem i przeznaczeniem.
Obecnie mamy ogromną ilość winorośli, jednak należy pamiętać, że nie wszystkie gatunki nadają się do produkcji wina. Oczywiście w zależności od kraju oraz klimatu wykorzystywane są różne odmiany tych pnących rośli.
Hiszpania, Francja, Włochy czy Portugalia to najwyższej jakości trunki, które trafiają na stoły na całym świecie. Przedstawiamy najczęściej i najchętniej wykorzystywane odmiany w krajach, które są mistrzami w winiarstwie.

Białe odmiany winorośli.

Chardonnay
Chardonnay to winorośl znana na całym świecie, pochodzi z Francji, jednak obecnie uprawiana jest we wszystkich najlepszych winnicach. Ten gatunek bardzo obficie owocuje, jest wczesną odmianą. Grona dają delikatne wino, które dodaje się do wielu win musujących, w tym także do szampana.

Riesling
Kolejny rewelacyjny gatunek, który daje najlepsze grona na białe wina. Niestety mało doceniany, najczęściej uprawiany w Niemczech oraz Alzacji, gdzie jest niekwestionowanym królem.

Sauvignon Blanc
Gatunek popularny na całym świecie jednak najczęściej uprawiany we Francji, Włoszech oraz Hiszpanii. Wina z tego gatunku są aromatyczne, pełne orzeźwiającego smaku i zapachu. Grona dają często agrestowy charakterystyczny smak, który powoduje, że jest to rozpoznawalny szczep.

Airen
W Hiszpanii najpopularniejszym białym szczepem jest Airen. Najczęściej spotykany w La Mancha. Gatunek ten najczęściej wykorzystywany jest do produkcji brandy, daje rześki, a przy tym delikatny smak.

Aligote.
Gatunek chętnie wykorzystywany w Rosji oraz Bułgarii. Smak wina jest wyrazisty i cierpki, a szczep ten najczęściej wybierany do produkcji win, które nie wymagają leżakowania.

Chenin Blanc.
Coraz bardziej doceniana odmiana winorośli. Bardzo chętnie wykorzystywana w rejonach Francji, jednocześnie coraz chętniej wykorzystywana przez najznakomitszych producentów na całym świecie. Obecnie cieszy się dużą popularnością ze względu na możliwości, jakie daje Chenin.

Feteasca
Daje delikatny owocowy smak wina, bardzo często uprawiana w rejonach Rumunii oraz na Węgrzech.

Furmint.
Gatunek ten jest podstawą do tworzenia węgierskich win typu tokaj. Odmiana bardzo dobrze się sprawdza w produkcji aromatycznych i charakterystycznych trunków.

Gewurztraminer
Odmiana, która została wyhodowana w północnych Włoszech, jednak znana jest obecnie na całym świecie i chętnie wykorzystywana przez renomowanych producentów win. Winorośl ta daje wina o zapachu róży i Lechem, a jego barwa jest bardzo intensywna i skoncentrowana.

Verdejo
Verdejo w Hiszpanii jest sztandarowym gatunkiem, który jest używany do win o chronionej nazwie Rueda. By wino mogło nosić tę nazwę musi mieć minimum 50% gatunku Verdejo.

Macabeo.
Do produkcji najlepszego wina musującego Cava Hiszpanie wykorzystują odmianę Macabeo. Warunkiem powstania wina Cava jest odpowiednie połączenie gatunku Macabeo z dwoma innymi szczepami: Parellada i Xarelo. Proces tworzenia wina Cava jest skomplikowany i może mieć różne poziomy wytrawności.

Pinot Blanc
Gatunek ten daje wina podobne do Chardonnay, jednak smak jest nieco bardziej zrównoważony i mniej kwiatowy niż słynne Chardonnay. Chętnie uprawiana w Alzacji, Niemczech oraz Austrii.

Palomino
Palomino to odmiana, która jest używana do produkcji sherry. Winogrona Palomino są niekwaśne i mało słodkie, co czyni je niezwykłym materiałem na sherry.

Pedro Ximenez
Pedro Ximenez to gatunek, który daje bardzo dobrej jakości wina deserowe oraz dodaje się go do sherry. Delikatne białe winogrona dają delikatny smak i przyjemny bukiet.

Trebbiano
Bardzo popularny gatunek we Włoszech. Daje delikatne i aromatyczne wina. Trebbiano jest uprawiane w wielu miejscach i stanowi podstawę wielu win białych.

Viognier
Szczep popularny we Francji, Kalifornii oraz Australii. Wino przygotowane z gron tego gatunku ma delikatny morelowy smak i aromat, który na długo pozostaje w pamięci.

Czerwone odmiany winorośli.

Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon to znany na całym świecie gatunek, który pochodzi z Bordeaux i jest uprawiany we wszystkich regionach winnic. Wino z tego szczepu bardzo często, podobnie jak Tempranillo dojrzewa w dębowych beczkach, a jego smak jest charakterystyczny i wyjątkowy. Mocny smak i aromat czarnych porzeczek oraz papryki to charakterystyczna cecha tego gatunku.

Cabernet Franc
Gatunek często łączony z Cabernet Sauvignon, co daje niepowtarzalny smak i aromat. Grona tego gatunku dają lekkie i owocowe wina, które w zależności od stopnia dojrzałości różnią się nieco w smaku. Popularne w szczególności we Francji, jednak te czerwone grona są doceniane na całym świecie.

Pinot Noir
Pochodzi z rodziny Pinot i jest jego czerwonym szczepem. Gatunek bardzo wymagający i dający rewelacyjne grona tylko wprawnemu winiarzowi. Młode wina intensywnie pachną malinami, truskawkami oraz fiołkami, co powoduje, że jest to charakterystyczny i niepowtarzalny smak wina. Chętnie uprawiany w winiarniach we Włoszech oraz Niemczech.

Tempranillo
Tempranillo to gatunek winorośli wykorzystywanych w Hiszpanii do najlepszych win typu Roja. Wina zrobione z gron Tempranillo cechuje najwyższa jakość i niepowtarzalny smak. Długie dojrzewanie w dębowych beczkach, powoduje, że wino Roja jest jedyne w swoim rodzaju. Jest to połączenie tradycji i najlepszego aromatu. Każdy, kto odwiedza Hiszpanię powinien koniecznie spróbować wina typu Roja.

Merlot
Bardzo popularnym pnączem jest Merlot, które pochodzi z Francji z regionu Bordeaux. Merlot najczęściej jest też właśnie tam uprawiany, jednak jego szczepy można spotkać na całym świecie. Czerwone winogrona dojrzewają stosunkowo wcześnie i dają delikatny smak winom. Bardzo często miesza się Merlot z innymi bardziej wyrazistymi gatunkami by wzmocnić smak.

Malbec.
Malbec doceniony został przez winiarzy z Francji oraz Argentyny, gdzie jest chętnie uprawiany. Wino z tego szczepu smakuje dziczyzną i jest dość delikatne w smaku.

Barbera
Popularny gatunek we Włoszech, który daje lekkie, kwaśne wina o aromacie lasu i wiśni.

Garnacha
Kolejnym ciekawym gatunkiem jest Garnacha, która pozwala osiągnąć wysoki poziom alkoholu, przez co często jest wykorzystywana do wzmocnienia słabszych trunków. Wino ze szczepu Garnacha jest delikatne i ma lekko owocowy smak.

Carinena
Carinena daje mocny smak i aromat oraz ciemną barwę, dzięki czemu jest bardzo cenionym gatunkiem winorośli w Hiszpanii.

Nebbiolo
Bardzo dobry gatunek, który daje pełne i soczyste grona idealne do produkcji win czerwonych. Wina z tego gatunku są intensywne w barwie i mają delikatny truskawkowy aromat, który idealnie komponuje się z lekkimi potrawami. Bardzo dojrzałe owoce mogą dać szlachetne wino, które jednak wymaga dość długiego leżakowania.

Sangiovese
Sangiovese popularna jest w Toskanii, gdzie wielu winiarzy ceni tą winorośl. Producenci chętnie wykorzystują ten gatunek w szczególności w Sycylii. Wina są kwaskowe o pikantnym smaku.

Syrah
Gatunek idealnie wykorzystany w Dolinie Rodanu, przez sprzyjający klimat. Syrah daje wiśniowe, aromatyczne wina, które czasami pachną gumą.

Są to najbardziej znane i docenione gatunki winorośli, jakie wykorzystywane są w Hiszpanii, Francji czy Portugalii oraz w innych regionach winiarskich. Każdy gatunek cechuje inna barwa winogron, ich wielkość oraz smak. W zależności od konkretnego szczepu możemy uzyskać delikatne wina musujące, wina o owocowym i lekko kwaskowym smaku po bardzo ciemne i wytrawne czerwone wina. Łączenie kilku gatunków oraz odpowiedni proces fermentacji może dać nowe, nieznane dotąd bukiety, które będą pieścić nasze podniebienie i dawać wiele nowych doznań naszym zmysłom.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here