Jaka woda dla zdrowia?

0
2212

Naturalna woda mineralna może być doskonałym czynnikiem profilaktyki zdrowotnej. Przy dużym niedoborze wielu składników mineralnych w naszej diecie, w upalnie dni potrafi szybko i skutecznie dostarczyć biopierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zwłaszcza, że przyswajalność składników mineralnych z wody jest bardzo duża, wyższa niż innych preparatów.

Według przepisów Unii Europejskiej, wszystkie wody pochodzące spod ziemi, mogą być nazywane wodami mineralnymi. Dotychczas wodami mineralnymi określano w naszym kraju wody wydobyte spod ziemi, które mają co najmniej w jednym literze 1000 mg składników mineralnych. W takich wodach można było znaleźć przynajmniej jeden składnik mineralny, który pozytywnie oddziaływał na nasze zdrowie. Polska nazwa naturalna woda mineralna oznaczała zatem wodę zawierającą ważne dla naszego zdrowia składniki mineralne, która przeznaczona była do picia w celach dietetycznych, odżywczych i profilaktyczno-zdrowotnych. Od 2011 r., definicja wody mineralnej została w Polsce dostosowana do przepisów unijnych. Od tego czasu naturalna woda mineralna to – zgodnie z definicją UE – „woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, różniąca się od wody przeznaczonej do spożycia dla ludzi pierwotną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz charakterystycznym stabilnym składem mineralnym, a w określonych przypadkach także właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi”. Zatem teraz każda woda podziemna spełniająca określone warunki pierwotnej czystości, rozlewana do butelek może być nazwana naturalną wodą mineralną, choć tylko niektóre z tych wód mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Zależy to od zawartości i ilości w wodzie poszczególnych składników mineralnych mających znaczenie fizjologiczne.

Na polskim rynku oprócz naturalnej wody mineralnej spotyka się także wodę źródlaną. Woda źródlana to „woda nisko zmineralizowana, pierwotnie czysta pod względem chemicznym oraz mikrobiologicznym i nieróżniąca się właściwościami oraz składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określonej w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę”. Zatem taka woda nie ma właściwości zdrowotnych.

Trzecim rodzajem wody butelkowanej jest woda stołowa, czyli „woda źródlana, nisko zmineralizowana, do której dodaje się składniki mineralne takie jak: sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany lub węglany, które maja znaczenie fizjologiczne”. Woda stołowa ma zatem służyć uzupełnieniu zasobu składników mineralnych w naszej diecie w takich ilościach i zestawieniu, aby dostarczyć z wodą elektrolity nadmiernie wydalane w czasie wysiłku fizycznego. Jest więc korzystna dla zdrowia. Oddzielną kategorią wód butelkowanych są wody lecznicze, które nie mogą służyć jednak do gaszenia pragnienia, ponieważ są to środki farmakologiczne i mogą być spożywane tylko według wskazań lekarskich. Zakwalifikowanie wody do tej kategorii wymaga badań klinicznych lub długotrwałych obserwacji w uzdrowiskach.

Najbardziej korzystne dla zdrowia są wody wysoko zmineralizowane, o ogólnej mineralizacji ponad 1500 mg/l, które mogą wzbogacić naszą dietę o znaczące ilości poszczególnych składników mineralnych, a więc co najmniej o 15%. RDA, czyli dobowego zapotrzebowania na dany składnik odżywczy lub zapewnić odpowiednią ilość składników mineralnych korzystnie fizjologicznie oddziałujących na organizm. Na etykiecie takiej wody powinno być napisane, że woda zawiera magnez, zawiera węglowodany itp. Natomiast wody średnio zmineralizowane o ogólnej mineralizacji w ilości co najmniej 10% RDA mogą spełniać funkcję profilaktyczną, wspomagając dietę w utrzymaniu odpowiedniego ich poziomu w organizmie. Z kolei wody nisko zmineralizowane i bardzo nisko zmineralizowane, o mineralizacji poniżej 500 i 50 mg/l nie mają takiej zawartości składników, które kwalifikowałyby je do wód mających znaczenie fizjologiczne, powodujących korzystne oddziaływanie na nasze zdrowie. Wody te ze względu jednak na swoją pierwotną czystość nadają się doskonale do przyrządzania posiłków (zwłaszcza dla niemowląt), soków, napojów, parzenia kawy i herbaty, itp.

Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza prowadzi w ramach programu „Woda dla zdrowia” kampanię edukacyjną, która dostarcza konsumentom rzetelnych informacji na temat wartości zdrowotnych poszczególnych marek wód. Na stronach portalu www. wodadlazdrowia. pl można znaleźć wszelkie informacje na ten temat.

Na podst.: Wojtaszek T., Jaka wodę powinniśmy wybierać do picia. „Aura” 2011 nr 7, s. 10-12

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here